Saopštenje za javnost povodom protesta u BiH

Photo credit: Cynthia CockburnPhoto credit: Cynthia Cockburn

Sarajevo, 14.2.2014.

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST POVODOM ZAHTJEVA GRAĐANA I GRAĐANKI ZA PROMJENE U BOSNI I HERCEGOVINI ISKAZANIM NA PROTESTIMA

Vladavina prava uz puno uvažavanja jednakosti građana/ki i osiguranje jednakog učešća muškaraca i žena u svim sferama života su imperativ daljeg razvoja Bosne i Hercegovine – zaključile su žene Bosne i Hercegovine na konferenciji «Ženski mirovni aktivizam u Bosni i Hercegovini i Siriji» održanoj u Sarajevu.

Učesnice konferencije, dugogodišnje aktivistkinje iz cijele Bosne i Hercegovine, podržavaju zahtjeve građana/ki iskazane na protestima u BiH i ukazuju da nema daljeg razvoja demokratskih procesa bez jednakog učešća i zastupljenosti muškaraca i žene u tijelima odlučivanja na svim nivoima vlasti, a na to obavezuju i odredbe Zakona o ravnopravnosti spolova BiH. Rodna jednakost mora biti sastavni dio izgradnje pravednog društva. Bez rodne jednakosti nema istinske socijalne pravde.

Učesnice konferencije istakle su da jedan od zahtjeva treba biti i ograničavanje mandata na način da ni jedan građanin/ka ne može biti kandidiran/a za izabranu ili imenovanu funkciju ukoliko je neku od ovih funkcija obnašao/la tri ili više mandata na bilo kojem nivou vlasti a čime će se stvoriti uslovi za zaustavljanje procesa marginalizacije mladih.

U cilju osiguranja nadzora nad sprovođenjem zakona mora se pospješiti rad inspekcijskih i drugih nadzornih organa i ograničiti mandat rukovodioca ovih organa.

Građani/ke u uživanju socijalnih i zdravstvenih prava ne smiju biti ograničeni/e ustavnom strukturom uspostavljenom Dejtonskim sporazumom.

Uspostava Fonda socijalne zaštite je imperativ za ujednačavanje socijalnih i zdravstvenih prava, posebno onih kojih su sada u nadležnosti kantona i entiteta i Brčko Distrikta, što uključuje naknade za porodilje, naknade za smještaj u ustanove i slično.

Sva sredstva koja su planirana u budžetu 2014. za različite naknade funkcionerima/kama trebaju biti preusmjerena u Fond socijalne zaštite.

Učesnice konferencije će ove zahtjeve prezentirati također putem plenuma u svojim lokalnim zajednicama.

Lista potpisnica

UHD Prijateljice

Infoteka Zenica

Centar za pravnu pomoć ženama Zenica